Training >>> Tang Soo Do Artikel

Het gebruik van de heup in Tang Soo Do   

  • een bron van kracht en snelheid

 

Introductie

Het gebruik van de Her Ri is in Tang Soo Do enorm belangrijk. Door het juiste gebruik van de heup kan de effectiviteit van een techniek tot ongeveer 40 % toenemen. Her Ri vertaald naar het Nederlands is ‘heup’, maar het wordt ook vertaald als ‘taille’. Het gebruik van de heup als een katalysator om het boven- en onderlichaam aan te drijven in de techniek wordt in het Koreaans ‘Hur Ri Twul Ki’ genoemd. De Her Ri is gelokaliseerd in het centrum van het lichaam en markeert hiermee een belangrijke divisie tussen boven- en onderlichaam. Om deze reden is het goed om aandacht te schenken aan de waarde ervan.

Gezien het feit dat de Her Ri gelokaliseerd is in het midden, speelt het een significante rol in de manier van de controle over de beweging van het lichaam. De hoofdzakelijke bewegingen in Tang Soo Do bestaan uit offensieve en defensieve bewegingen. Deze twee separate functies hebben elk hun individuele heupbeweging. Sommige andere functies van de Her Ri die een contributie leveren aan de waarde van een offensief of defensief worden vaak onderschat. Deze contribuerende functies zijn balans, snelheid en kracht. Wanneer deze functies van de heup afgestemd zijn, zullen de offensieve en defensieve bewegingen in effectiviteit toenemen.

 

Wanneer we denken aan een eenvoudige functie zoals lopen, wordt elke stap aangedreven door een beweging in de heup. Maar niet alleen dat, want de heup dwingt de armen mee te swingen, zodat het totale lichaam perfect gebalanceerd blijft. Dit wordt duidelijk in het volgende tegengestelde voorbeeld. Probeer je armen maar eens in dezelfde richting te bewegen als je benen. Dit lijkt komisch en creëert een disbalans van de bewegingen van het lichaam. In dit geval genereert het draaien van de heup een conflict met de bewegingen van de armen en zullen uiteindelijk leiden tot rugpijn en vermoeidheid. Er zijn manieren om de benen in dezelfde richting te bewegen als de armen, maar dat is weer een ander artikel waard. Afgezien van enkele geavanceerde bewegingen in Tang Soo Do, volgen de technieken over het algemeen de natuurlijke bewegingen van het menselijk lichaam. Deze natuurlijke bewegingen worden bereikt door het gebruik van de heup met balans, coördinatie en het leiden van de beweging.

Elke techniek heeft een intentie. Of een techniek nu laag of hoog is gericht, gericht naar de ribben of de solar plexus, je zult de heupbeweging moeten dirigeren in dezelfde richting om de juiste balans te bereiken. Als je dat correct doet zal er ook een maximaal resultaat uit vloeien. Snelheid vordert met de juiste balans en dynamische inspanning.

Een persoon kan alleen hard lopen als de heup dit toelaat. In dezelfde context kan een persoon alleen een techniek zo snel doen als de heup toelaat. Het is onmogelijk om snel te rennen terwijl je armen en je heup in een langzamer ritme bewegen. Samen met snelheid, wordt de heup ook gebruikt om bewegingsenergie te genereren.

Natuurkunde

Kijk even mee naar de volgende natuurkundige formule: Ie= 0,5 m*v² Hierbij bepalen Massa en snelheid (Velocitas) de bewegingsenergie Ie. Kracht en energie zijn weliswaar samenhangende maar verschillende natuurkundige begrippen. W=F*s is hierbij een zeer belangrijke natuurkundige formule. Ruwweg betekent deze formule het volgende: verbruikte energie = grote van de gebruikte kracht * afstand waarover deze kracht is gebruikt.

Een voorbeeld : stel je wilt iemand wegduwen. Hoeveel energie dat gaat kosten hangt van twee dingen af: 1. hoe zwaar is deze persoon, met andere woorden hoeveel kracht moet je zetten om deze persoon in beweging te krijgen, en 2. hoe ver wil je deze persoon wegduwen? Naarmate je meer kracht moet zetten, kost dit meer energie. Naarmate je de persoon verder weg wilt duwen, kost dit eveneens meer energie.

Bij Tang Soo Do is het de bedoeling een zo’n groot mogelijke bewegingsenergie te genereren. Hierbij is voor het uitdelen van een trap of stoot de snelheid van meeste belang. 1) omdat deze gezien de formule (kwadratering) een groter effect heeft op de energie van de trap of stoot, en 2) omdat deze door de persoon zelf bepaald kan worden (de massa van je arm of been kun je niet veranderen, je kunt inderdaad daarentegen wel proberen naast het gewicht van je arm of been de rest van je lichaam ‘achter’ de techniek te zetten).

Bij ‘impact’ met het doel zal deze bewegingsenergie worden overgedragen aan het doel. Het doel absorbeert deze energie. Indien het absorberend vermogen van het doel (bijvoorbeeld houten plank, of menselijk weefsel) kleiner is dan de hoeveelheid overgedragen energie zal er letsel op treden (plank breekt, weefsel scheurt, bot breekt etc.).

De heup als onderdeel van je totaalbeweging

Door het gebruik van heupbeweging in elke techniek gebruikt een persoon het hele lichaam in elke techniek.

Zoals al eerder werd uitgelegd bekrachtigt de heupbeweging de rest van het lichaam in beweging terwijl je loopt. Dit creëert natuurlijke snelheid en kracht. Door bij het uitvoeren van een techniek het hele lichaam te gebruiken, creëer je de mogelijkheid om optimaal kracht te genereren zolang er sufficiënt snelheid wordt gebruikt.

De Her Ri is een vitaal component van het lichaam om aandacht aan te schenken tijdens Tang Soo Do training. Doordat de heup het centrum van het lichaam is, is het verantwoordelijk voor het aansturen van de rest van het lichaam. Een opmerkelijke quote van Grand Master Hwang Kee is “The will is in the waist”. Dit betekent dat de wil de intentie is van de techniek dat geleid wordt door de taille (Her Ri). Balans zal toenemen met het natuurlijke gebruik van de heup. Dit geldt ook voor snelheid en met snelheid zal kracht toenemen, doordat de heup verantwoordelijk is voor het sturen van het gehele lichaam in de techniek.

Er zijn twee hoofdbewegingen voor het gebruik van de heup, defensief en offensief. Deze bewegingen zijn ontwikkeld om de effectiviteit van elke techniek te ondersteunen. De meeste defensieve technieken zullen de defensieve heupdraai gebruiken en de meeste offensieve technieken zullen de offensieve heupdraai gebruiken. Er zijn uitzonderingen die vaak gebruik worden, maar als alle mogelijke bewegingen bestudeerd worden komt het hoofdzakelijk hier op neer.

Defensieve en offensieve heupbeweging

De defensieve heupdraai, ook wel ‘teen naar teen’, of ‘teen naar hak’, is precies dat. Breng voor de defensieve heupdraai een stap naar voren met bijv. je linkerbeen en draai terwijl je voet nog in de lucht is je tenen naar binnen richting de tenen of de hak van je rechtervoet. Terwijl je de linkervoet op de grond zet draai je de heup volledig in tegen de klok in om bijv. een Ha Dan Mahk Ki (lage blokkering) te maken waarbij de heup van binnen naar buiten draait.

Net als de defensieve heupdraai, wordt de offensieve heupdraai genoemd naar wat het is, namelijk ‘hak naar hak’. Bij de uitvoering van een Choong Dan Kong Kyuck (naar het midden gerichte stoot) stap je met je linkervoet naar voren en draai je terwijl je linkervoet in de lucht is je linkerhak richting je rechterhak. Terwijl je de linkervoet op de grond plaatst zet je de heup weer volledig in mee de klok mee zodat je de heup van buiten naar binnen draait. Merk op dat er gevoelsmatig een verschil is in de bewegingsvrijheid van de offensieve heupbeweging t.o.v. de defensieve heupbeweging in de zin dat de offensieve heupbeweging een kortere draai is dan de wat ‘langere’ defensieve heupbeweging.

Bij de uitvoering van elke techniek is het belangrijk om een juiste en complete heupbeweging te gebruiken. Merk op dat in elk geval, of dit nu defensief of offensief is, je heupaanzet meer effect heeft als je dit op het laatste moment doet in een soort van schokvorm. In de voorbereidende fase van een techniek wordt de heup naar achteren getrokken om deze schokvorm te kunnen gebruiken vergelijkbaar met het wegschieten van een object met een elastiek. Door de heup te gebruiken om het hele lichaam te sturen, zal er maximale bewegingsenergie worden bereikt op het laatste en cruciale moment.

 

Grand Master Ho Sik Pak from the Hwa Rang World Tang Soo Do Federation has given written permission to use the section Hip Turns as a basis for this article. Grand Master Pak is author of the book: Complete Tang Soo Do Manual vol. 1 We thank him for sharing his knowlegde. Tang Soo!

  

Paragraaf ‘natuurkunde’ in samenwerking met: Niels van der Geest, 1 e Dan, # 000034. Vertaald en bewerkt door Frank Heininga, 3 e Dan, # 000031

 

 

Inspiratie?

Heb je een interessant onderwerp gerelateerd naar Tang Soo Do, en wil je je artikel terug zien op deze site?

Mail dan naar: Info@tangsoodo.nl