Blackbelts >>> Profiel >>> Lopes

Naam: Frank Irving Lopes

 
Sportschool: Kwon Moo
Zwarte band behaald in het jaar: 2003
Huidige Dan-graad: 1e Dan Tang Soo Do

Email: f.lopes@home.nl

Website: http://www.guitarconquistador.com/

http://www.guitarconquistador.com/dutch/blackbelt.htm

 

Persoonlijke visie op TSD:

   

Ik vind het een groot genoegen, om mee te kunnen werken aan dit profiel betreffende mijn Tang Soo Do ervaringen, achtergrond en muzikaal verleden. Het is juist heel interessant om te zien hoe de mysterie van het verleden, heden en toekomst beweegt. Zo kunnen sommige mensen die uit een heel andere hoek komen of die met andere interesses bezig waren in het verleden, in het heden wat met elkaar te maken krijgen en verder met elkaar een rooskleurige toekomst tegemoet gaan. De mens is één familie van elkaar en als we elkaar liefhebben, zullen we elkaar geluk toewensen en als redelijke vredelievende broers en zusters met elkaar in harmonie leven.

De gevechtskunst in het algemeen heeft al sinds mijn jeugd meer betekend dan alleen maar meppen en trappen. Ik zie het meer als een spel en de kunst is, om het te leren beheersen op zo'n hoog niveau (level), dat je onverslaanbaar wordt. Ik kan me nog goed herrinneren dat mijn oom (Pito Gibbs) een bekende boxer was op Aruba. Mijn broer en ik (toen nog kleine jongens), mochten altijd samen als team met hem sparren (speels) wanneer wij bij hem op bezoek waren met mijn ouders. Wij moesten proberen hem te raken met onze vuistjes en hij ons met zijn grote bokshandschoenen. Dat was altijd spannend en stoer. Mijn oom heeft altijd tegen mij gezegd, dat ik een showboy was, want tijdens het sparren, maakte ik altijd van die rare geluidjes en schijnbewegingen alsof ik aan het dansen was en viel niet echt aan. Ik was toen al bang om geraakt te worden. Hij moest altijd om mijn geestige stijl lachen, maar hij zei dat hij mij ook in de gaten moest houden, want dat kan ook een tactiek zijn om je tegenstander af te leiden en daarna te komen met een verrassende aanval. Hij zij altijd: ”Nooit iemand onderschatten".

Frank Irving Lopes

 

Frank Irving Lopes met

Grandmaster Richard Byrne,

8ste Dan

 

In de jaren ’70 en '80 keek ik heel graag naar de karate films van Bruce Lee en Chuck Norris en andere karate helden. Ik vond de timing en de technieken in die vechtscenes altijd heel sensationeel en spectaculair. Bruce Lee is tot nu toe mijn grootste held. Omdat ik zo fanatiek met mijn muziek bezig was al die jaren, heb ik me niet kunnen verdiepen in de gevechtskunsten om het zelf te beoefenen. Maar de fantasie om ooit in de toekomst een opleiding te volgen in de gevechtskunsten, was altijd latent aanwezig in mij. Na de muziek, vind ik de gevechtskunst de mooiste kunst. In 1971 ben ik met mijn band (Pearl Ash) vanuit Curaçao naar Nederland gekomen om ons succes die wij op de Nederlandse Antillen en in Venezuela hadden, verder uit te bouwen in Europa. Ik werd heel goed op de gitaar door constant, regelmatig en toegewijd te oefenen. Deze universele regel of wet, geldt voor alles waar je goed in wil worden. Dat overtuigingsgevoel is heel belangrijk. Mijn hele muziekgeschiedenis kunt u binnenkort lezen op mijn website ( www. enz.enz .). In 1996 heb ik de muziek op een laag pitje gezet en hield me meer bezig met het bedenken van een nieuwe muziekformule. De formule die ik ineens kreeg, hield in dat ik met een soloproject zou beginnen onder mijn eigen naam “ Guitar Conquistador Franky Lopes ” met veel gitaarwerk, zang en show. Conquistador is het spaanse woord voor veroveraar. Ik was 100% overtuigd van mijn nieuwe muziekformule en die was als volgt: als ik de show, zang en mooie gitaarsolo’s zou combineren met snelle, energieke bewegingen zoals; hoge voorwaartse trappen, zwaaitrappen, splits en spagaten enz., dan zou ik een heel spectaculair en unieke show hebben met hoofdzakelijk eigen composities en een eigen stijl, (een soort dance hall, rock, caribisch, latin, funk, blues). Toen besloot ik om een sport te gaan

beoefenen waar ik al deze technieken kon leren. Ik ging me oriënteren in de martial arts kringen. In een gids van de gemeente Groningen las ik dat Tang Soo Do een traditioneel Koreaans karate stijl is. Dit vond ik interessant en wilde meer informatie hierover. Ik belde en maakte gelijk een afspraak met Dhr. Lee, de toen 4 e Dan Meester van Kwon Moo (Tang Soo Do studio in Groningen) om langs te komen om een training bij te wonen. Master Lee is in 2003, 5 e Dan Master geworden. De volgende avond ging ik naar de training en ik mocht ook gelijk meedoen om te voelen hoe het was. Dit was mijn eerste ervaring met een training in de gevechtskunst. Ik was drie dagen lang stijf na die training en ik had overal spierpijn, maar ik voelde dat het goed was voor mijn conditie. Na de les heeft de Meester mij uitgelegd wat Tang Soo Do in hield, hoe en wanneer de lessen gegeven werden en wat het allemaal kostte om lid te worden. Zijn manier van les geven vond ik heel goed, serieus en duidelijk.

Sinds 1997 (toen 48 jaar oud) ben ik Tang Soo Do aan het beoefenen, die nu net als de muziek een belangrijke rol in mijn leven speelt. Na één jaar te hebben getraind, constateerde ik uitstekende resultaten. Ik leerde veel technieken, begon heel mooi af te slanken en werd lenig en soepel. Ik begon nu de leer (kennis) en kunst van Tang Soo Do te vatten en werd heel enthousiast en fanatiek. Door deze positieve ontwikkeling besloot ik om door te gaan met deze opleiding en voor de Zwarte Band (1ste Dan) te gaan. Dit werd mijn nieuwe en interessante uitdaging. Mijn eerste examen was heel spannend. Ik was heel zenuwachtig en heb veel gezweten, maar ik had me er goed op voorbereid en haalde mijn eerste band (wit + slip). Ik was heel blij en trots. Ik werd in die tijd heel fanatiek en vond het leuk om examens te doen. In die tijd werd ik twee keer student van de maand en op drie examens heb ik een extra waardering in de vorm van een Award ontvangen, voor mijn prestatie die het beste was uit de groep die samen met mij examen deed. Dat werkte heel stimulerend. Mijn mening over het systeem van de Tangs Soo Do examens is heel positief. Ik vind dat dit systeem als een stok achter de deur werkt, want om een hogere band te halen moet je je elke keer weer zowel geestelijk als lichamelijk goed voorbereiden. Het examen wordt ook elke keer uitgebreider, zwaarder en langer. Om verwaarlozing van de reeds geleerde theorie en technieken te voorkomen, moet de leerling bij elke examen demonstreren dat hij of zij dit allemaal nog goed onder de knie heeft en ook alle nieuwe stof die vereist is voor het examen.

Ik vind de Kampioenschappen altijd een spannende happening. Je ontmoet en ontwikkelt vriendschap met mensen die met dezelfde sport bezig zijn, de adrinaline en spanning beginnen te werken in je lichaam voor een wedstrijd, je hoort de emoties van vrienden en publiek wanneer je verliest en wanneer je gewonnen hebt etc. etc.

Ik ben ook verschillende keren in de prijzen gevallen :

In 1998 - Kwon Moo Club Kampioenschap in Groningen : 1 ste plaats - Hyungs (Loopvorm)

In 1999 - Kwon Moo Club Kampioenschap in Groningen : 3 de plaats - Sparring (Sparren)

In 1999 - Nederlandse Kampioenschappen : 1 ste plaats - Breaking (Breektest)

In 1999 - Nederlandse Kampioenschappen : 1 ste plaats - Hyungs (Loopvorm)

In 2000 - NRW Meisterschaft in Duitsland : 1 ste plaats - Breaking (Breektest)

In 2000 - NRW Meisterschaft in Duitsland : 2 de plaats - Bong (Stokloopvorm)

In 2000 - NRW Meisterschaft in Duitsland : 3 de plaats - Hyungs (Loopvorm)

In 2000 - heb ik voor mijn sportprestaties met Demo Team Kwon Moo in 1999, van Wethouder Pijlman

(Sport, Welzijn en Recreatie in Groningen) een gemeentelijke Sportpenning ontvangen.

Tang Soo Do Stages / Clinics en Trainingen die ik gevolgd heb

In okt 1997 volgde ik een Tang Soo Do Clinic van Master John Godwin 4 e Dan en zijn vrouw Michelle 3 e Dan uit Amerika.

In nov 1999 heb ik een stage / Clinic gevolgd van Grand Master Jae Chul Shin 8 ste Dan, van de WTSDA.

In maart 2001 heb ik aan een Stage meegedaan van Master Mark Adlington 4 de DAN van de Black Dragon Academy International uit Engeland .

In 2002 heb ik een Stage / Training gevolgd van Master David Sgro 6 de DAN uit Amerika.

In okt 2002 heb ik een Speciale Tang Soo Do – Karate Training / Clinic gevolgd van Grand Master Richard Byrne 8 ste DAN, President en oprichter van The American Tang Soo Do Association

KANDIDATEN VOOR 1 STE EN 2 DE DAN ZWARTE BAND EXAMEN 8 JUNI 2003

Van links naar rechts:

Rick de Goede 1 e Dan, Tjarco Westerveld 1 e Dan, Pieter Spoelstra 1 e Dan, Frank Lopes 1 e Dan,

Ronald Pander 2 e Dan, Ria Draaisma 1 e Dan, Niels van der Geest 1 e Dan, Eray Bayrak 1 e Dan,

Maarten van der Spek 2 e Dan

 

Hartelijk dank voor het lezen, en..

" LET YOUR TANG SOO DO FEELING GROW STRONGER AND STRONGER"

TANG SOO!!!!!!