Symboliek >>> Bandensysteem

Het bandensysteem in Tang Soo Do dat de vordering aangeeft van wit naar zwart, vertegenwoordigt de cyclus van de seizoenen. Elke kleur correspondeert met een bepaalde fase, en op deze manier verwezelijken we een essentiële opvatting van de Oosterse filosfie. Een voorbeeld: Datgene wat werd gezaaid moet groeien, volwassen worden, sterven, en zaad achterlaten voor een nieuwe cyclus.

Wit (10e en 9e Gup) is de bandkleur van de beginneling. Het vertegenwoordigt het primitieve stadium van prestatie. In vergelijking tot de natuur, het zaad zoals het sluimerend ligt onder de sneeuw in de winter.
Oranje (8e en 7e Gup) vertegenwoordigt nieuwe groei zoals die verschijnt in de lente. Onze kennis van Tang Soo Do begint zichzelf te openbaren.
Groen (6e en 5e Gup) vertegenwoordigt de voorspoedige ontwikkeling van de jeugd als de zomer aanbreekt.

Bruin (4e en 3e Gup) vertegenwoordigt kracht, standvastigheid, behendigheid, gewicht en wijsheid. Dit is een standvastig stadium zowel mentaal als fysiek, analoog aan de planten die hun groei verminderen en zich voorbereiden om te bloeien in de late zomer.

Rood (2e en 1e Gup) vertegenwoordigt bloed, leven, energie, aandacht en beheersing. Van de leerling beginnen de kracht en techniek te bloeien en te rijpen.

Donkerblauw (Cho Dan Bo) vertegenwoordigt volwassenheid, respect en eer. De donkerblauwe band wordt uitgereikt aan de 'Cho Dan Bo', of kandidaat voor de zwarte band. De leerling moet zich nu geestelijk en lichamelijk gaan voorbereiden op de laatste stap die nodig is voor het behalen van de zwarte band.

Zwart (Cho Dan) vertegenwoordigt beheersing, kalmte, waardigheid, en oprechtheid. De zwarte band is het eindstadium van een levenscyclus en het begin van de volgende. We zien dus dat het niet enkel het einde is van een stadium, maar belangrijker, het begin van een weg die leidt naar de rangen van de hogergegradueerde zwarte band dragers naar het meesterschap.

Cho Dan
E Dan
Sam Dan

Dangraadhouder (Yu Dan Ja) wordt gebruikt voor houders de 1ste (Cho Dan), 2de (E Dan), en 3e Dan (Sam Dan). Het is de verantwoordelijkheid van de Yu Dan Ja om de basis van Tang Soo Do correct te kunnen demonstreren en overbrengen. In deze fase ontwikkeld men naast techniek, ook leiderschap en organisatorische kwaliteiten. Op een fysiek niveau beginnen de technieken hier meer te 'vloeien', en beweegt men natuurlijker met meer inzicht in toepasbaarheid.

                                            

De ware betekenis van de zwarte band >>>

Terminologie - Rang >>>