Wapens - Kama (Nat)

De Kama, ook wel 'sikkel', is een uitstekend gereedschap en een bewezen wapen vanaf de oosterse boerenvelden. Het werd eeuwenlang als een wapen gebruikt in vele dorpen. Een live-blade koppel kama's geeft de beoefenaar 'the feel of steel' en een dosis angst dat gepaard gaat met een live-blade. De technieken voor de Kama zijn o.a. meerdere haktechnieken, haken, duwen en verschillende blokkeringen zowel enkel als dubbel. De hoek van het blad naar de steel bevat een aantal groeven voor het correct opvangen van een stok en andere wapens. Hierdoor voorkomt men dat de snijkant van de kama blijft hangen en vast blijft zitten in het aanvallende wapen.

Het gewicht van de steel is afhankelijk van de kracht van de gebruiker en zou dikker moeten aflopen naar het einde van de steel. Door deze vormgeving is het makkelijker om van grip te veranderen. Het blad zou ook een bepaald gewicht moeten hebben, zodat het het zwaartepunt wordt van het wapen. Hierdoor is het wapen ook makkelijker te bedienen. De lengte van het wapen zou 3 cm moeten uitsteken langs de elleboog bij een omgekeerde pakking. De hantering voor het wapen is hetzelfde als bij de Sai (Jang Tan Do).

Het is aan te raden de (onder)armspieren en de vingers te trainen in coördinatie, snelheid en een goede krachtige grip. Ook is het raadzaam eerst te oefenen met houten of niet-scherpe metalen kama voordat men overgaat naar live-blades.

 

Links naar: Nun Cha Ku's - Mes - Wandelstok - Waaier - Zwaard - Kama - Stok - Sai - Tonfa - Touw