Wapens - Waaier (Boo Chai)

Waaiers waren het meest populair tijdens de periode van de drie Koninkrijken. Ze waren comfortabel omdat ze klein waren en weinig wogen. Ze werden doorgaans over het algemeen gebruikt als draagbare airconditioning units, en trokken weinig aandacht en waren daarom erg misleidend. Was een waaier nog niet opengeklapt in de vingers van een martial artists, dan werden ze gemakkelijk verborgen gehouden in de mouwen hun kleding, gereed voor gebruik.

Als wapen van de edelman, werd ze elegant geconstrueerd. De waaiers van de Koreaans royalty, werden gemaakt van de allerbeste zijde. Zilver en goud accentueerden de felle kleuren en patronen op de zijden spanning. Als finishing touch werden veren van exotische vogels toegevoegd.

De Koreaanse waaiers werden gemaakt van Pak Dahl, een speciaal soort hardhout dat alleen in Korea groeit. Het hout wordt gestoomd en geolied onder speciale omstandigheden met speciale kruiden om het van extra hardheid te verschaffen. Een voordeel van Pak Dahl is dat het licht en sterk blijft.

Een waaier is op verschillende manieren te gebruiken als een wapen. Dicht en open kan allebei effectief zijn door te slaan met de onderkant, de zijkant (als slagwapen) of open geklapt. Waaiertechnieken worden met grote snelheid toegepast, waarbij de focus en aandacht gericht is naar de vitale punten (Kup So) van de tegenstander.

Waaiers halen hun kracht en penetratie uit de snelheid van de slag. Snelheid komt vanuit een losse, relaxedte zweepslagachtige polsactie. Een bedreven waaierstylist kan gemakkelijk door een paar cm plank heen slaan zonder een veer te verliezen.

 

Links naar: Nun Cha Ku's - Mes - Wandelstok - Waaier - Zwaard - Kama - Stok - Sai - Tonfa - Touw